RUWE DIAMANT

Een ruwe diamant. Deels gepolijst mag ook; zonder wrijving geen glans.

Ik wil jullie een andere kijk geven op de dingen die je meemaakt. De (heftige) life-events die je ervaart tijdens je leven. Niemand ontkomt eraan. De een maakt meer mee dan de ander. Als je heftige life-events ervaart, kun je een negatief zelfbeeld krijgen en in een slachtofferrol terechtkomen. Dat is logisch; als je nare ervaringen hebt gehad en/of nog steeds in een vervelende situatie zit, kun je gaan denken dat je niet beter verdient of dat dit nu eenmaal je leven is. 
Als je vanuit deze fixed mindset denkt en handelt blijf je in dezelfde nare situaties terechtkomen. 

Jarenlang had ik een fixed mindset. Als ik die nog steeds had zou ik o.a.:

  • Nog steeds op foute mannen vallen. Mijn biologische vader heb ik nooit gekend; van daaruit had ik de overtuiging; als mijn eigen vader niet van mij kan houden kan geen enkele andere man van mij houden.
  • Nog steeds in een uitkering zitten en nooit zijn gestart met het volgen van opleidingen. Het feit dat ik gestart ben met de PABO, als alleenstaande moeder van een dochter van 3 jaar heeft een begin gemaakt naar een growth mindset.
  • Nog steeds mijn grenzen niet aangeven, en nog steeds over mij heen laten lopen.
  • Never nooit een eigen bedrijf zijn gestart en een tweede aan het opzetten zijn!
  • Mijzelf nooit gaan zien als een prachtige ruwe diamant. En zou ik nooit van mijzelf zijn gaan houden. Wat nog in ontwikkeling is, en dat is prima!

Hieronder in het kort de verschillen tussen een Growth Mindset en een Fixed Mindset:
Growth-v-Fixed 

Ja, ik zie mijzelf als een ruwe diamant, en ik begin steeds meer van mijzelf te houden. Van mijn GGZ-diagnoses, waardoor ik nog regelmatig op mijn bek ga, en regelmatig als doodvermoeiend ervaar. Ik houd van het feit dat ik een extreme introvert ben, en HSP; en veel ‘alleen tijd’ nodig heb om mijzelf weer op te laden. Ik ben dankbaar voor de traumatische gebeurtenissen in mijn leven; hier heb ik ontzettend veel van geleerd en zet ik nu in om anderen te helpen. 

Kijk naar de dingen die je hebt meegemaakt; ook de meest heftige. Wat heb je ervan geleerd? Welke positieve elementen kun je eruit halen? Kijk naar jouw (TE) gekke eigenschappen. Kijk er eens naar met een afstand, liefdevol alsof je naar een vriend of vriendin kijkt. Ik weet zeker dat je dan mooie dingen van jezelf zult ontdekken, èn om deze eigenschappen kunt lachen. Daar start het krijgen van zelfcompassie mee. 

Ik kan hier nog uren over typen, maar wil jullie niet in een keer overladen hiermee. Lees deze nieuwsbrief nog eens, en laat het bezinken. Deze nieuwsbrief komt trouwens ook als blog op de website van de InnerCompassion Collective. 
Als afsluiting wil ik je nog twee quotes meegeven. Jullie weten; ik hou van quotes!

Pressure makes diamonds, not hugs. Hug a piece of coal and see what you get? You will get a dirty shirt. – Chris Rock

Be confused, it’s where you begin to learn new things. Be broken, it’s where you begin to heal. Be frustrated, it’s where you start make more authentic decisions. Be sad, because if we are brave enough, we can hear our heart’s wisdom through it. Be whatever you are right now. No more hiding. You are worthy, always. – S.C. Lourier 

Verder lezen:

steen2
Scroll naar boven