VOORJAARSVAKANTIE?

Afgelopen week had ik voorjaarsvakantie. Nou ja, gedeeltelijk. Alleen van mijn opdracht in het onderwijs. 

Ik verheugde mij ontzettend op deze week. Stelde mij voor hoe ik dagelijks ging wandelen, genieten van de natuur, weer meer lezen. Maar het liep anders…

 • Ik heb letterlijk geen ene keer gewandeld..
 • Heb niet meer gelezen dan de weken daarvoor
 • Ik bleef in de werkmodus; rennen en vliegen
 • Totdat ik mij echt wilde gaan ontspannen, maar dat lukte niet. 
 • Waardoor ik nog meer gespannen werd…

In het eerste weekend was ik zo moe, dat ik die voornamelijk slapend en zittend op de bank heb doorgebracht. Ik kon geen pap meer zeggen! Dat werd gevolgd door drie dagen met heftige pijn. En daar werd ik sjacherijnig van. Niet leuk dus! 
Op dat moment ging er een knop om; ik besloot om niet meer te doen waarvan ik vond dat ik dat moest doen. Vanaf dat moment ging ik naar mijn lichaam (en geest) luisteren wat het wilde. Het wilde rust, maar het wilde ook overzicht en structuur op een aantal gebieden. 
Zoals; ik heb sinds begin januari 2020 een boekhouder. Dat leek een geweldig idee. Alleen; die boekhouder is enorm duur. Te duur. Dus heb ik besloten om te stoppen met de boekhouder. Maar wat ga ik dan doen? Ik had geen idee, en het viel letterlijk stil. Ik had geen idee, ik ging niet op zoek naar wat anders. Alleen bleef het wel op de achtergrond in mijn hoofd hangen. En dat kost energie; heel veel energie.
Dus ging ik afgelopen week op zoek naar een boekhoud- en facturatieprogramma in een. Inmiddels gevonden, en nu begint voor mij het uitzoeken hoe ik zelf mijn boekhouding bij kan houden en mijn belastingaangifte kan doen. Dit heb ik direct ingepland; iedere vrijdagmiddag neem ik daar even de tijd voor. 

Alsof het zo moest zijn, las ik een artikel over verschillende soorten rust. Ik dacht dat er alleen zoiets was als fysieke en mentale rust. Maar er schijnen er veel meer te zijn, nl:

 • Fysieke rust: Dat kan zowel actief als passief zijn. Denk aan: slapen, yoga, stretchen.
 • Mentale rust: Je werk thuis laten. Dat is nu wat ingewikkelder met het massaal thuiswerken… Maar zorg in ieder geval dat het uit je hoofd komt. Rust in je hoofd. Ga bv. even wandelen (Ja, lach maar!) na het werk.
 • Zintuiglijke rust: Rust van geluiden, beeldschermen, enz.
 • Creatieve rust: Even rust van allerlei problemen oplossen. Het helpt om dan even naar buiten te gaan (ik durf geen wandelen meer te typen), even de natuur in. Het geeft ruimte voor nieuwe creativiteit.
 • Emotionele rust: ‘Gewoon’ eerlijk kunnen zeggen als het niet goed met je gaat. En hier ook naar handelen. 
 • Sociale rust: Voor de introverten onder ons… Maar voor iedereen belangrijk. Zorg voor ‘alleen tijd’ en omring je alleen met mensen waar je energie van krijgt. Energievampieren lekker los laten!
 • Spirituele rust: Deze rust is nodig om in staat te zijn om te connecten met je lichaam en geest. Het voelen van waar je naar verlangt en wat je purpose is. 

Het artikel is van TED. Dat is een van mijn dromen; om een TED X speaker te worden! Maar eerst, hierbij de link naar het artikel. Er is ook een link bij van een mooie TED Talk over vermoeidheid, en wat je eraan kunt doen. 

The 7 types of rest that every person needs

Verder lezen:

steen2
Scroll naar boven